Planificarea sarcinii: Sfaturi pentru viitoarele mamici

aprilie 17, 2014 8:43 am Publicat de Lasă un comentariu

download

A sosit momentul cand doua persoane sunt pregatite sa aduca in viata lor o a treia persoana – cand sotul si sotia iau decizia sa aduca pe lume un copil. Desigur, deseori, acest lucru se intampla si fara a fi planficat. Totusi, specialistii recomanda sa abordati acest pas important in viata printr-o planificare a sarcinii, deoarece de aceasta depinde atat sanatatea mamei, cat si a copilului.

Principalii pasi pe care trebuie sa-i parcurgem in planificarea sarcinii

  1. In primul rand, este important sa ne aducem aminte de bolile personale. De exemplu, reactiile alergice, daca ati avut in copilarie rubeola (Daca nu, este recomandat sa va imbolnaviti de ea, pana la sarcina, deoarece daca o sa va infectati in timpul sarcinii exista un risc crescut de avort spontan).
  2. Faceti obligatoriu o vizita la ginecolog si terapeut. Faceti analize pentru a vedea daca aveti sau nu infectii genitale. Sotul dumnavoastra va trebui sa faca o vizita andrologului.
  3. Aflati daca aveti anticorpi taxoplasmoza. Chiar daca nu ati avut niciodata animale de companie, aceste analize nu ar trebui ocolite.  Riscul infectarii copilului cu toxoplasmoza creste in fiecare luna, ajungand in al treilea trimestru chiar si la 60%. Nu este indicat sa aveti un animal de companie daca planificati o sarcina.
  4. Atat dumneavoastra, cat si sotul ar trebui sa aflati atat grupa sangvina cat si Rh-ul. Uneori, chiar daca ambii parteneri sunt perfect sanatosi, conceptia copilului nu are loc chiar din cauza diferentelor de Rh. In plus, daca aveti un Rh negativ, conceptia va trebui supravegheata indeaproape de medic.
  5. Viitorii parinti ar trebui sa faca analize pentru identificarea bolilor precum HIV, SIDA, sifilis, hepatita, herpes.
  6. Pentru a aduce pe lume un copil sanatos, viitoarea mama ar trebui sa faca analize medicale lunare pentru a vedea sanatatea ficatului, rinichilor, tiroidei, anumite infectii urinare.
  7. In momentul in care trebuie sa recoltati sange pentru analize, nu consumati alimente si bauturi cel putin cu 8 ore inainte.

images

Schimbarea stilului de viata

  1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti inainte de a deveni parinte este sa renuntati la obiceiurile proaste. Atat dumneavoastra, cat si sotul ar fi bine sa renuntati la fumat, la consumul de alcool, la mancarea gen fast-food si sa aveti mai multa grija de sanatate. Ar trebui sa incepeti acest lucru cu o luna-doua inainte de conceptie, astfel incat organismul sa aiba timp sa se curete de substantele nocive. De cele mai multe ori, barbatii considera ca in cazul lor nu este necesar sa recurga la schimbarea stilului de viata, mizand pe idea ca mama poarta copilul in burta, dar pentru o conceptie cat mai reusita, si barbatul este necesar sa-si pregateasca organismul.
  2. Incercati sa consumati alimente sanatoase si de calitate. Fiti foarte atenti la data producerii, nu consumti produse expirate si feriti-va de mancarea grasa. Perioada inainte de sarcina nu este cea mai potrivita pentru diete. Este obligatoriu sa va insanatositi propriul organism, mentinand o greutate constanta.
  3. Acordati o atentie deosebita vitaminelor, mai ales daca ati decis sa concepeti copilul toamna tarziu sau iarna cand organismul este putin slabit, iar vitaminele naturale nu sunt atat de multe.  Inainte de a cumpara orice fel de vitamine (medicamente), consultati-va medicul.
  4. Luati in calcul ca in prezent exista foarte multe cursuri care nu sunt facute doar pentru femeile insarcinate, dar si pentru acele care se pregatesc sa devina mame, in scopul pregatirii psihologice si fizice.

Un ultim sfat: iubiti-va unul pe altul si pe viitorul vostru copil, chiar si pana la aparitia acestuia. Doar atunci primul vostru urmas se va naste dorit si fericit!

Categorisit în: Sarcina

Acest articol a fost scris de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>