Simptomele trimestrului al treilea de sarcina

august 4, 2014 11:59 am Publicat de Lasă un comentariu

Ultimul trimestru de sarcina este plin de contraste: te trezesti dornica de viata, dar esti obosita. Iata cum se schimba corpul tau in aceasta perioada si cum este cel mai bine sa ai grija de tine.

Oboseala creste

600_ss1_pregnantfatigue

Nu numai ca greutatea corporala s-a marit, dar si uterul aflat in expansiune a rearanjat celelalte organe din corpul tau, adaugand astfel mai mult efort la care este supus organismul. De aceea, in aceasta perioada vei simti nevoia sa incetinesti putin ritmul. Astfel:

-          Faceti exercitii usoare. O plimbare in jurul blocului este de ajuns. De asemenea, exercitiile yoga si inotul pentru persoane insarcinate reprezinta alte variante. Daca sunteti prea obosita si doar ridicatul de pe fotoliu pare ca un antrenament, incetiniti ritmul exercitiilot si relaxati-va.

-          Luati pauze scurte la locul de munca. Ridicati picioarele sus si inchideti putin ochii pentru a va odihni.

-          Mancati mese mici si dese. Aveti nevoie de un amestec sanatos de proteine si carbohidrati.

-          In cazul in care nivelul de energie este foarte scazut, discutati cu medicul dumneavoastra.

Dureri de spate

600_ss2_pregnantbackpain

O burta in crestere va poate slabi articulatiile, exercitand o presiune suplimentara asupra acestora. Pentru a usura durerile va recomandam:

-          Faceti exercitii pelvine.

-          Folositi o centura abdomnala pentru sarcina sau chiloti speciali pentru maternitate.

-          Sprijiniti spatele si abdomenul atunci cand dormiti. Daca dormiti pe o parte, fixati o perna intre picioare pentru a crea un echilibru pentru solduri. Foarte utila in aceasta perioada este o perna de maternitate.

-          Relaxati-va  la spa cu un masaj prenatal.

-          Evitati sa carati greutati.

Urinare frecventa

600_ss3_pregnantfrequenturination

Uterul pune presiune asupra vezicii urinare cel mai puternic in al treilea trimestru, asa ca va trebui, probabil, sa mergeti la baie mai des decat ati facut-o pana acum. Este foarte important sa beti cel putin 8 cani de apa pe zi pentru a ramane hidratata si sa mancati o multime de alimente bogate in fibre, pentru a preveni constipatia.

 

Arsuri la stomac

600_ss4_pregnantheartburn

Aproape jumatate din mame vor fi afectate de arsurile la stomac. Incercati sa:

-          Identificati cauza acestor arsuri, cum ar fi alimentele foarte condimentate, picante sau acide, prajelile si alimentele grase sau cafeina. Alte cauze ar putea fi bauturile acidulate, citricele sau unele produse lactate.

-          Impartiti cele trei mese ale zilei in sase mini-mese pentru ca stomacul sa digere mai usor mancarea. De asemenea, mancati intr-o pozitie corecta si evitati consumul de alimente prea aproape de ora de culcare.

Picioare umflate si vene varicoase

600_ss5_pregnantbathtub

Edemul, denumirea tehnica pentru picioare si glezne umflate este cauzata de retentia de lichide in jumatatea inferioara a corpului. Varicele apar atunci cand valvele din interiorul vaselor de sange de la nivelul picioarelor devin moi sau slabe, formand umflaturi dureroase. Pentru a usura disconfortul cauzat de edem si varice va recomandam:

-          Tineti picioarele in sus cat de des puteti.

-          Purtati ciorapi speciali care va pot ajuta la calmarea durerilor si diminuarea aspectului varicelor.

-          Nu limitati consumul de lichide pentru a minimiza umflarea.

-          Rasfatati-va in cada. Studiile arata ca presiunea apei reduce disconfortul.

Contractiile false

600_ss6_pregnantprecontraction

Prin lunile opt-noua, veti simti probabil primele contractii false, numite contractile Braxton-Hicks. Acestea sunt printre cele mai distractive simptome ale acestui trimestru, deoarece va face sa tresariti ca nasterea se apropie. Contractiile false se simt in partea din fata a abdomenului, in timp ce cele reale incep in spate si vin in fata, iar uneori se deplaseaza de sus in jos. Contractiile reale se pot intensifica la schimbarea pozitiei, asa ca incercati sa va deplasati pentru a vedea daca este timpul sa mergeti la spital. In cazul in care nu sunteti sigura, sunati-va medicul.

 

Vise intense

600_ss7_pregnantdream

Multe mame raporteaza vise bizare, de la nasterea copilului pana la pierderea acestuia la nastere. Va amintiti mai des visele deoarece va treziti mai des, atunci cand sunteti nevoita sa mergeti la baie sau cand va loveste copilul. Visele cele mai frecvente graviteaza in jurul:

-          Fricii de a pierde copilul

-          Durerii suportate la nastere

-          Temei de a nu fi o mama buna

Incercati sa va lasati afectata de aceste vise si discutati-le cu partenerul sau cu un prieten apropiat. In timp ce unele vise pot parea deosebit de deranjante, ele sunt absolut normale.

Categorisit în: Sarcina

Acest articol a fost scris de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>