Cele 5 aspecte ale fertilitatii

octombrie 31, 2014 9:56 pm Publicat de Lasă un comentariu

images

Fertilitatea este un domeniu foarte vast care se axeaza pe studierea a cinci mari zone: ovulele, sperma, tubele lui Fallopio sau trompele uterine, uterul si starea generala de sanatate.

Ovulele

O femeie se naste cu sute de mii de ovule imature in ovare. Fiecare ovul poarta o jumatate din informatiile genetice ale unui potential copil, cealalta jumatate venind de la spermatozoid. In fiecare luna, corpul alege un ovul maturat, care este eliberat in trompele uterine. Acesta sta in trompele uterine una-doua zile, in asteptarea spermei. In cazul in care se va intalni cu spermatozoizii, ovulul va fi fecundat, iar acesta isi va incepe calatoria spre uter si va deveni un copil.

Sperma

Spermatozoizii sunt unele dintre cele mai mici celule din corpul unui barbat. Ei sunt responsabili cu transmiterea informatiei genetice catre ovul, pentru conceperea unui copil. Spermatozoidul calatoreste de la “fabrica de sperma” din testiculele unui barbat prin canalul deferent si uretra si inoata prin cervix si uter, iar in cele din urma ajunge la trompele uterine. Aici sperma va fertiliza ovulul (in cazul in care un ovul este pregatit). La ejaculare se elimina aproximaiv 3 ml de lichid ce contine pana la 300 de milioane de spermatozoizi.

Trompele uterine

Trompele uterine reprezinta locul unde sperma fertilizeaza ovulul. Ovarul creaza ovule, dar este prea greu pentru spermatozoid sa calatoreasca tot drumul catre ovare. Asa ca, atunci cand un ou este gata pentru a fi fecundat, unul din ovare il va elibera. Tubele lui Fallopio ofera un mediu prietenos pentru ovul si sperma pentru a se intalni. Dupa fecundare, trompele uterine se va folosi de firele de par si muschi pentru a muta ovulul fecundat in uter.

Uterul

Uterul tine copilul pana cand este gata sa se nasca. In prima jumatate a ciclului menstrual, estrogenul pregateste uterul pentru o posibila sarcina, prin ingrosarea si umplerea vaselor cu sange suplimentar. Pe la mijlocul ciclului menstrual, uterul este pregatit. Dureaza doua saptamani ca ovulul fertilizat sa ajunga de la trompele uterine si sa se implanteze in uter. In cazul in care nu ajunge niciun ou fertilizat, nivelul hormonilor va scadea si va aparea menstruatia.

Obiceiurile simple ale stilului de viata pot avea efecte dramatice asupra fertilitatii.

Pentru a ajuta la fertilitatea naturala, acestea sunt domeniile cheie carora trebuie sa le acordati atentie.

Etichete: , , , , , , ,

Categorisit în: Fertilitate

Acest articol a fost scris de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>