Cresterea in greutate in timpul sarcinii

aprilie 14, 2014 9:41 am Publicat de Lasă un comentariu

 

greutatea in sarcina

Cresterea in greutate in timpul sarcinii variaza foarte mult de la o femeie la alta. Se considera ca aceasta este in functie de indicele de masa corporala (IMC), adica, raportul intre greutatea exprimata in kilograme si inaltimea masurata in metri.

In termeni de normalitate, IMC trebuie sa aiba valori cuprinse intre 18,5 si 25. Dincolo de aceste valori, pana la 30, vorbim despre supraponderalitate, iar dincolo de 30, de obezitate. Cand IMC  este mai mic de 18,5, vorbim de subponderalitate.

Femeile cu un IMC de 20 pot adauga fara riscuri 13 kilograme. Cele cu IMC intre 20 si 26 trebuie sa se limiteze la un plus de 11,5 kilograme. Peste 30, cresterea ponderala nu trebuie sa depaseasca 6-7 kilograme. Acesta este motivul pentru care, pentru unele femie, faptul ca au depus 9 kilograme nu le va impiedica, dupa nastere, sa revina foarte usor la greutatea dinainte de sarcina sis a-si redobandeasca silueta. Asadar, deoarece situatiile sunt variate, din moment ce ne cunoastem IMC-ul, e inutil sa ne inspaimantam de numarul de kilograme acumulat. In cazul viitoarelor mamici cu un IMC mai mare de 30, se impune un aviz nutritional al medicului.

In orice situatie, aportul caloric zilnic nu trebuie sa fie niciodata sub 1500 calorii. Pentru inceput, viitoarele mamici trebuie sa renunte la obsesiile privitoare la kilograme. O femeie insarcinata prost hranita trebuie sa se astepte la un viitor cu problem si la un copil vulnerabil. Cercatarile au dovedit ca astfel de copii sunt mai predispusi decat altii sa fie afectati de felurite boli.

Pe de alta parte, o crestere excesiva in greutate va duce la o nastere dificila. De asemenea, aceasta favorizeaza o crestere ponderala reziduala si poate provoca la copil un risc sporit ca, la o varsta adulta, sa sufere de boli cardiovasculare.

untitled

Evolutia sarcinii, precum si dezvoltarea fatului depind ambele in principal de o alimentatie armonioasa, compusa din aporturi adecvate in vitamine, minerale si nutrimente, glucide, lipide, proteine.

Categorisit în: Sarcina

Acest articol a fost scris de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>