Sperma sanatoasa: imbunatatirea fertilitatii

octombrie 16, 2014 12:49 am Publicat de Lasă un comentariu

Sperma sanatoasa nu este intotdeauna un lucru obisnuit. Trebuie sa intelegeti modul in care stilul de viata poate afecta sperma si ce puteti face pentru a imbunatati fertilitatea.

Daca va planificati o sarcina, va puteti intreba despre starea de sanatate a spermei dumneavoastra. Incepeti prin intelegerea diferitilor factori care pot afecta fertilitatea masculina, apoi luati in considerare anumite masuri care pot ajuta sperma sa devina mai buna.

images

Ce determina sanatatea spermei?

Sanatatea spermei depinde de diversi factori, inclusiv cantitate, calitate si miscare:

-          Cantitate. Sunteti cel mai probabil fertil in cazul in care materialul seminat de la o singura ejaculare contine mai mult de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru.

-          Calitate. Spermatozoizii normali au capete ovale si cozi lungi, care lucreaza impreuna pentru a propulsa inainte. Mai multa sperma cu o forma si o structura normala va creste sansele de a fi fertil.

-          Miscare. Pentru a ajunge si patrunde in ou, sperma trebuie sa se miste, sa se catere si sa inoate prin colul uterin, uter si trompele uterine. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de motilitate. Sunteti cel mai probabil fertil in cazul in care 40% dintre spermatozoizi sunt in miscare.

images (1)

Care este cel mai bun mod de a produce spermatozoizi sanatosi?

Puteti face pasi mici si simpli pentru a creste sansele de a produce spermatozoizi sanatosi. De exemplu:

-          Practicati sexul in conditii de siguranta. Protejati-va de bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia si gonoreea, care reprezinta cauza principala a infertilitatii atat la barbati, cat si la femei. Limitati numarul de parteneri sexuali si folositi un prezervativ de fiecare data cand este cazul.

-          Urmati o dieta sanatoasa. Consumati o multime de fructe si legume, care sunt bogate in antioxidanti – care v-ar putea ajuta la imbunatatirea sanatatii spermei.

-          Mentineti o greutate sanatoasa. Unele cercetari sugereaza ca obezitatea afecteaza negativ calitatea spermei, reducand atat numarul de spermatozoizi, cat si miscarea acestora.

-          Gestionati stresul. Stresul poate reduce functia sexuala si interfera cu hormonii necesari producerii spermei.

-          Faceti miscare. Cuprindeti activitatea fizica in rutina de zi cu zi.

 images (2)

Spermatozoizii pot fi deosebit de vulnerabili la factorii de mediu, cum ar fi expunerea la caldura excesiva sau substante chimice toxice. Pentru a proteja fertilitatea:

-          Mentineti scazuta temperatura scrotala. Cresterea acesteia poate afecta productia de sperma. Pentru a proteja fertiilitatea, nu purtati lenjerie stransa pe corp, nu asezati un laptop direct in poala, evitati cazile cu hidromasaj, saunele si baile fierbinti. Puteti folosi plasturii FertilMate pentru reducerea temperaturii testiculelor.

-          Nu fumati. Barbatii care fumeaza sunt mai susceptibili de a avea un numar mic de spermatozoizi. Fumatul poate reduce, de asemenea, miscarea spermatozoizilor si poate cauza spermatozoizi diformi.

-          Limitati cantitatea de alcool consumata. Consumul exagerat de alcool poate reduce calitatea si cantitatea de sperma.

-          Evitati lubrifiantii in timpul actului sexual. Unii lubrifianti, inclusiv saliva pot interfera cu miscarea spermatozoizilor. Puteti lua in considerare, lubrifiantul Pre-Seed, care nu dauneaza spermei si va ajuta sa concepeti.

-          Fiti prudent cu medicamentele. Antidepresivele, anti-androgenii, steroizii, chimioterapia, radioterapia pot avea un impact negativ asupra spermei si fertilitatii.

-          Feriti-va de toxine. Expunerea la pesticide, plumb si alte toxine poate afecta cantitatea si calitatea spermei. In cazul in care trebuie sa lucrati cu toxine, faceti acest lucru in conditii de siguranta. De exemplu, purtati imbracaminte si echipamente de protectie pentru a evita contactul pielii cu substantele chimice.

Femeile nu sunt singurele care au ceasuri biologice. Miscarea spermei si numarul de spermatozoizi sanatosi ar putea scadea dupa varsta de 50 de ani. Unele cercetari sugereaza ca femeile care raman insarcinate cu barbati mai in varsta au un risc mai mare de avort spontan. De asemenea, varsta inaintata a tatalui este asociata cu un risc mai mare de autism si schizofrenie la copii.

Adoptarea unui stil de viata sanatos si evitarea lucrurilor care pot afecta fertilitatea pot imbunatati sansele de a concepe. In cazul in care incercati sa concepeti de mai bine de un an si nu reusiti, identificati cauza problemei si urmati un tratament pentru a remedia problema si a va putea bucura de statutul de parinte.

Etichete: , , , , , ,

Categorisit în: Fertilitate

Acest articol a fost scris de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>